· Örneğin
yağ oranı düşük sütle hazırlanmış diyet/diyabetik puddingler, patates püresi,
süt ile ıslatılmış tahıllar, süzme
peynir, yumuşak omlet ve ezilmiş balık
· Yiyecekleri
iyice çiğnemek ve yiyecekler püre haline gelince yutmak önemlidir.
Yeterli
miktarda protein alındığından emin olunmalı
· Proteinli
gıdaların öncelikli yenildiğinden emin olunmalı
· Günde 3
bardak kaymağı alınmış süt veya soya sütü size sağlıklı kalmak için yeterli
protein ve kalsiyumu sağlar
Katı
yemekleri ve sıvı yiyecekleri KESİNLİKLE aynı anda almamak gerekir.
· Yemeklerle
yapılan sıvı içimi geriye kalan küçük mideyi doldurur ve erkenden kusmaya neden
olur.
· Mideyi
gererek erken doygunluk hissine neden olabilir ya da mideyi erken yıkayarak
doygunluk hissine ulaştırmaz ve daha fazla yemeye neden olabilir.
· Yemeklerden
önce veya sonra 30 dakika sıvı alınmamalıdır.
Yiyecekleri
ağız püre haline gelinceye kadar iyi bir şeklide çiğnemek gerekir.
· Yiyecekler
yeteri kadar çiğnenmezse mide çıkışını tıkayarak ağrı, rahatsızlık hissi ve
kusmaya neden olabilir.
Yiyecekler
yavaş yenmelidir
· 2 tabak
yemek 20 dakikada yenmelidir. Birçokları ortalama süreyi 45 dakika olarak
tutmaktadır.
· Yakınlarınıza
neden yavaş yediğinizi açıklayın ve acele etmeyiniz.
Bedeninizin
doygunluk hissine dikkat ediniz!
Doygunluk hissi veya karnınızın ortasında baskı hissettiğinizde
yeme ve içmeyi durdurunuz.
Bulantı hissettiğinizde yemeyi durdurunuz. Bu histen sonra bir
lokma daha fazla almak size ağrı, rahatsızlık hissi ve kusma olarak geri
dönecektir.
Şayet kötü hisler hissederseniz, geçmişi düşünün ve sebebi bulmaya
çalışın:
a)
Hızlı mı yediniz veya yeteri kadar çiğnemediniz mi?
b)
Yemekle beraber veya öncesi ya da sonrasında sıvı mı tükettiniz?
c)
Yediğiniz yemekleri sindirmekte mi güçlük çekiyorsunuz?
Sebebi bulmanız bundan sonra benzer şeyleri yapmayarak bunu
ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.
Yediğiniz yemekleri bir günlük olarak tutmak ve sonuçlarınızı
yazmak size fayda sağlayacaktır.
Düzenli olarak kusma şikayetleriniz varsa profesyonel destek için
doktorunuza başvurunuz.
Günde en
az 3 öğün yenildiğinden ve iyi beslenildiğinden emin olunmalı
· Öğünleri
atlamayın; acele ile yeteri kadar çiğnemeden yemek yemeyiniz
· Kolay
yenilen yiyecekler genellikle yağı ve kalorisi yüksek yiyeceklerdir.
Bazı yiyecekleri diyetinize tekrar alırken problem
yaşayabilirsiniz.
Değişik yiyeceklere tolerans,
onları nasıl çiğnediğiz, nasıl pişirdiğiniz ve
hazırladığınızla ilişkilidir.
Yeni yiyeceklere başlarken çok
küçük oranlarda başlayarak yiyiniz.
Şayet herhangi bir yiyeceği
tolere edemezseniz, en az bir ay bekleyip sonrasında tekrar denenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder