18 Ekim 2016 Salı

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme Planı

·         Dehidratasyonu önlemek için en az 1.5-2 Litre sıvı tüketmelisiniz. (Günde minimum 6-8 bardağı su olacak şekilde)  Aksi takdirde baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, halsizlik, dilde beyaz yaralar ve koyu renk idrar yapma v.b. gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böbrek sağlığınız için de su tüketiminiz oldukça önemlidir unutmayınız.

·         Yemeklerden en az 15 dakika öncesinden içecek içmeyiniz; yemekten en az 30-45 dakika sonra içecek tüketebilirsiniz. Yemek sırasında tüketilen sıvı içecekler, midenizin tekrardan genişlemesine sebep olabilmektedir.

·         Özellikle ilk 2 hafta sıvı, 3-4-5. haftalar arasında püre kıvamında yiyecekler tüketmelisiniz.

·         En az 25 dakikada yavaşça ve iyice çiğneyerek yemeklerinizi tüketiniz.

·         Basit şekerlerden (toz/kesme şeker, şekerleme, tatlı çeşitleri vb) kaçının.

·         Unutmayın, ameliyat sonrasında öğünlerinizde mideniz 120-180 ml sıvı alabilmektedir. Yemeğinizden 2-3 yemek kaşığı aldığınızda kendinizi doymuş hissedebilirsiniz. Bu hissiyattan sonra daha fazla yemeğinizden tüketmeyin yoksa midenizde kasılmalar hissedebilirsiniz. 6-9 ay sonrasında yeni mideniz yiyeceklerinizin miktarı hakkında size yol gösterici olacaktır.

·         Doygunluk hissiniz oluştuktan sonra yemeğe son veriniz. Eğer yemeğe devam ederseniz bulantı ve kusma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.


·         Günde 3 kez besin değeri yüksek ana öğün, 1 kez de protein içeriği yüksek ara öğün tüketiniz.

·         Yemekleriniz, öncelikle protein, meyve ve sebze ve en son tam buğdaylı tahıl gruplarını içermelidir.

·         Beslenme programınıza yeni ekleyeceğiniz besini tolere edip edemeyeceğiniz açısından günde bir defa olarak tercih ediniz. Tolere edemediğiniz besini bir hafta sonra tekrardan menünüze dahil ediniz.

·         Eğer süt ürünlerini tüketemiyorsanız, laktozsuz sütü veya kalsiyum ve D vitamini yönünden zenginleştirilmiş soya sütünü tercih edebilirsiniz.

·         Egzersiz mutlaka!!! Kilo vermenizdeki anahtar sözcük!!! İlk 6 hafta hafif-orta tempoda yürüyüş, 6-8 haftalarda yürüyüşe ek olarak yorucu hareketler ilave edilmeli. 

Hiç yorum yok: